Perusliiketoiminnan ja luovan liiketoiminnan ero on itsestäänselvyys – onko se?

Yritystoiminnan perusliiketoiminnan tekemisen ja luovan liiketoiminnan voisi asettaa jollain ajattelutavalla vastakkaisiin reunoihin hyvän liiketoiminnan pelikentillä. Parhaimmillaan yrityksen toiminnassa molemmat pitäisi olla hyvin hoidettuina ja oikein edustettuina, mutta elävässä elämässä kaikki ei vain tapahdu niin kuin teoriassa haluaa, tai kuvittelee.

Hyvin toimivassa yrityksessä yrityksen perusliiketoiminta ja luovaliiketoiminta ovat tasapainossa. Näin hyvin hoidettu yritys luo mahdollisuuksia kehittää uutta liiketoimintaa. Molempien asioiden pitää löytyä menestyvässä liiketoiminnassa, vaikka se ei tavoittelekaan täysin uusia liiketoimintoja, vaan kehittää olemassa olevia pysyäkseen markkinoilla.

Vaikka nuo asiat näin kirjoitettuna tuntuvat hyvin yksinkertaisilta ja itsestään selvyyksiltä, ajatellaanko yrityksen johdossa huomioiden molemmat? Jääkö luovuuden ruokkiminen yrityksessä helposti jokapäiväisen puurtamisen jalkoihin, kun pitää yrittää varmistaa, että seuraaviin laskuihin löytyy rahat? Ajatellaanko yrityksissä, että nyt meidän pitää ajatella luovasti? Ja uskalletaanko yrityksissä tukea luovaa ajattelua? Tai toisaalta kunnioitetaanko ja kuunnellaanko kunnon startupissa, jossa on kiire valloittaa maailma, hallintoihmisiä liiketoimintasuunnitelman, hyvän kirjanpidon tai sopimusten tai budjettien merkityksestä?

Mitä on yrityksen perusliiketoiminta ja mitä luovaliiketoiminta

Mutta ensin mitä tarkoittaa perustekeminen ja mitä luovaliiketoiminta. Sen jälkeen vertailen miten ne näkyvät erilaisten liiketoimintojen toiminnoissa.

Perusliiketoiminnalla tässä tarkoitan sitä, että ymmärretään yrityksen tuloslaskema ja tase. Ymmärretään, että yrityksellä pitää olla enemmän tuloja kuin menoja tarkastelujakson aikana. Tiedetään mitä yrityksen taseessa olevat arvot tarkoittavat hyvälle liiketoiminnalle. Eli ostat tai tuotat halvemmalla kuin myyt ja investoit järkevästi liiketoimintaa tukien. Muistetaan se, että yrityksen erilaiset sopimukset ovat avainasemassa sen liiketoiminnan onnistumisessa.

Luovassa liiketoiminnassa pyritään löytämään markkinoilta rako tai tarve mikä halutaan täyttää yrityksen tuottamalla tai hankkimalla ratkaisulla. Alkuvaiheessa ei välttämättä tiedetä tarkasti mitä tuo ratkaisu tulee maksamaan ja onnistuuko se edes. Luovassa liiketoiminnassa uskalletaan kokeilla ratkaisuja ja heittää kokeiluja romukoppaan, tai odottamaan parempaa aikaa.

Jos olet lukenut tätä kirjoitusta tänne asti, tulee sinulle todennäköisesti ajatus, että nuo molemmathan ovat, tai pitäisi olla menestyvissä liiketoiminnoissa. Kyllä, juuri näinhän se on. Mikäli yritys ei menesty tai kasva, syynä on yleensä jommankumman kyseisen osatekijän puute. Ja jos puuttuu molemmat, lopettaa yritys hyvin nopeasti.

Osassa yrityksistä toinen on voimakkaampi. Eli keskitytään enemmän perusliiketoimintaan tai pyritään jatkuvasti luovalla-ajattelulla löytämään hyvää liiketoimintaa markkinoilta. Jos näistä ottaisi muutaman esimerkin.

Kuntien liikelaitoksilla on usein määritelty hyvin tarkasti mitä niiden pitää tehdä. Noissa tehtävissä ei aina ole kyse siitä mitä markkinat haluavat, vaan siitä minkä julkinen valta on asettanut niiden tehtäväksi. Tällöin korostuu voimakkaasti perusliiketoiminnan tekeminen. Liiketoiminnan onnistuminen ratkaistaan sillä, että pystytään tuottamaan päätetty tuotos mahdollisimman tehokkaasti, eli edullisesti.

Luovan liiketoiminnan yritykset ovat usein eri alojen startup yrityksiä. Näille ominaista on rohkeus kokeilla uusia ratkaisuja. Niitä voi ”rasittaa” rahoittajan vaateet liiketoiminnan laskelmista ja tarkoista liiketoimintasuunnitelmista. Pääsääntöisesti tällaisten yritysten tärkein tavoite on palvella markkinaa nopeasti tai löytää tuoteinnovaatiota, joita tarvitaan pian markkinoilla. Halua kasvaa ja vallata markkinaosuutta on suuri, koska myös muut voivat löytää saman markkinaraon ja mennä ohi. Siinä vauhdissa ei välttämättä haluta käyttää energiaa tai resurssia sellaisiin toimintoihin, jotka eivät välittömästi auta markkinoiden valloittamisessa

Toinen on yleensä vahvempi

Kuten aikaisemmin kirjoitin molemmat pitäisi menestyvässä yrityksessä olla. Mutta miten käy, jos on vain toinen?

Jos yritys keskittyy vain perusliiketoimintaan, on vaarassa liiketoiminnan näivettyminen. Markkinat muuttuu, kilpailijat tekevät paremmin tai aika vaan ajaa yrityksen vakiintuneiden toimintatapojen ohi. Yksityisellä puolella tällaiset yritykset kuihtuvat markkinoilta, mutta julkisen omistuksen liikelaitoksilla tehoton toiminta voi helposti vain jatkua ja jatkua. Silloin syynä voi olla, että tällainen liikelaitos on joko kunnan tai kaupungin varsinaista infraa tai eräällä tavalla infraa, joka on välttämätöntä yhteiskunnalle. Se, että omistus pidetään julkisen vallan käsissä, voi johtua siitä, että se on yhteiskunnalle kriittistä toimintaa. Mutta miksi sen sitten pitää olla liikelaitos?

Varsinainen infra voi olla esimerkiksi vesilaitos ja infran tapaista esimerkiksi kuntien vuokrataloyhtiöt. Jälkimmäisen omistaminen ei välttämättä ole kunnan tehtävä, koska myös yksityinen liiketoiminta tekee sitä. Vesi taas on meillä Suomessa tiukasti julkisessa omistuksessa, mikä on varsin järkevää.

Saako esimerkiksi kuntien vuokrataloyhtiö tehdä jatkuvasti tappiolista liiketoimintaa? Sitä voi yrittää selittää sillä, että sitä tarvitaan varmistamaan, että kunnassa on tarpeeksi asuntoja ja liikekiinteistöjä tarjota vuokralle. Jos ajattelutapa on vahvasti tuo, onko se silloin myös kriittistä infraa? Oikeuttaako se yritystä tekemään huonoa liiketoimintaa yhteisen edun takia? Jos vastaus kahteen edelliseen kysymykseen on kyllä. Miksi toiminta pitää olla omassa yrityksessä? Ei pelkästään se, että toimintaa tehdään oman yrityksen kautta, tee siitä tehokasta liiketoimintaa. Kulut on sopeutettava niin, että tulot voi maksaa ne.

Ei noita yhtiöittämisiä kannata tehdä vain sen takia, että sitä kautta on helpompi seurata toimintaa. Kyllä samanlaista laskentaa voidaan tehdä myös osastoittain laskemisessa.

Luovassa liiketoiminnassa, jossa perusliiketointa on retuperällä ovat ns. fifty-fifty yrityksiä. On tuuria, jos tällainen yritys menestyy pitemmän päälle. Ja yleensä menestyminen johtuu siitä, että joku ostaa ja siivoaa yrityksen tai sen liiketoiminnat liittyvät johonkin toiseen yritykseen missä perusliiketoiminta on kunnossa.

Vaikka luovaa toimintaa harrastavan yrityksen toimintaa ei johdettaisikaan tuloslaskelman ja taseen avulla, pitää ne olla koko ajan toiminnassa tiukasti mukana. Jos ne eivät ole, tulee aina joku jossain välissä vaatimaan niitä, on se sitten verottaja tai rahoittajat.

Perusliiketoiminnan ja luovanliiketoiminnan tasapainottelu on jatkuvaa hyvin hoidetuissa yrityksissä. Ne pitää ottaa huomioon strategioita laatiessa. Yrityksen kannattaa toiminnassaan miettiä mitkä päätökset ja toimenpiteet ovat perus ja mitkä luovaa liiketoimintaa, ja nähdä näin niiden tasapaino.

Scroll to Top