Skenaario ja strategia – tärkeät sanahirviöt

Sanat vai niiden merkitys?

Joskus tuntuu siltä, että sanat tai terminologia vie meitä enemmän kuin itse se asia. Useassa yrityksessä, jos esittää yritykselle tärkeitä kysymyksiä; mitkä ovat todennäköisimmät tulevaisuuden skenaariot ja miten meidän strategiamme toimii niissä? Usein yritysten johtoryhmissä ja hallituksissakin syntyy painostava hiljaisuus. Jengi katselee kengän kärkiään tai sitten joku toteaa, että käydään nyt ensin läpi nämä päivän polttavat asiat.

Kuka uskaltaa lausua ne?

Skenaariot ja strategia, nuo sanahirviöt. Useimmat meistä tuntevat mitä nuo sanat merkitsevät. Mutta, jos kysytään kuinka moni niitä osaa käyttää määrätietoisesti, pienenee porukka jo aika paljon pienemmäksi. Mutta onko kyse vain sanoista? Ja onko kyse siitä, että vain liiketoiminnan tieteellinen ja teoreettinen maailma haluaa käyttää niitä. Eli mitä yritän tässä kertoa. Otetaan pari esimerkkiä miten yrityksen hallituksessa tai johtaryhmässä voisi keskustelu edetä.

Esimerkki 1

Meidän on selvitettävä mitkä ovat tämän hetken megatrendit ja muutosvoimat. Luodaan muutama skenaario ja selvitetään meille tärkeät ajurit, joita osataan seurata. Sen jälkeen päästään ytimeen ja luodaan meille strategia ja siihen milestonet, että voidaan päivittää tarvittaessa strategiaa. Paljon sanoja ja ihan tärkeitä asioita. Mutta miksi useissa yrityksissä asioista ei puhuta tällaisella kielellä? Olisiko syy se, että tuo terminologia on sieltä tieteellisestä maailmasta, mitä se sitten tarkoittaakin. Voisiko tuon saman asian sanoa jotenkin helpommin ja käytännönläheisemmin.

Esimerkki 2

Mietitään mitä todennäköisesti maailmalla tulevaisuudessa tulee tapahtumaan. Tiedämme, tai oletamme tietävän mihin ilmastonmuutos etenee. Ainakin valtiovallalle ja EU:lle se tuntuu olevan tärkeä panostuksen kohde. Yksi nyky-yhteiskunnan iso pan epidemia koettiin vasta. Todennäköisesti se ei olut viimeinen. Väestö maailmassa tulee vielä kasvamaan. Milloin meitä on 10 miljardia? Jos meillä Suomessa syntyvyys ei lisäänny, onko vääjäämätön tosiasia se, että perinteinen suomalainen väestönrakenne ja tapatoimia muuttuu. Onko muita isoja asioita tapahtumassa joihin meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin ottaa vastaan? Mitenhän meidän markkinamme muuttuvat tulevaisuudessa, kun tai jos nuo edellä olevat asiat tapahtuvat? Kaikkihan ne eivät tapahdu yhtä aikaa eivätkä vaikuta meidän markkinoihimme samalla tavalla. Mitä näistä maailmaa muuttavista tapahtumista vaikuttaa eniten meidän markkinoihimme ja mitkä tapahtumat ovat todennäköisimpiä? Löytyykö meidän omista tai yleisistä tilastoista jotain sellaisia mittareita, joita meidän kannattaa vähän tarkemmin seurata? Meidän liiketoimintammehan on toiminut näin jo jonkin aikaa, mutta toimiiko se sitten, kun/jos nuo ennustetut asiat alkavat tapahtua? Tuleeko ne viemään meiltä liiketoimintaa, vai onko niissä jotain uutta liiketoimintaa. Entä jos korjataan meidän nykyistä liiketoimintaamme vähän ja seurataan noita muutamia mittareita tarkemmin. Muutetaan liiketoimintaa sitten, kun mittarit näyttävät tiettyjä lukuja.

Terminologia tehostaa mutta kannattaako?

Toki jälkimmäisessä esimerkissä kirjoitin paljon pidemmälti ja tarkemmin kuin ensimmäisessä esimerkissä, mutta pointti oli se, että kerrotaan ihan normaaleilla sanoilla mitä ajatellaan. Silloin saa suuremman porukan mukaan. On totta, että jollain teknisellä terminologialla saadaan kerrottua muutamalla sanalla paljon, mutta mitä hyötyä siitä on, jos vain harva kuuntelee, tai ymmärtää!

Scroll to Top