Toiminnan nelikenttä

Nelikentät ovat monikäyttöisiä visualisoimaan mutkikkaitakin asioita. Niistä on monia teorioita, joista SWOT lienee tunnetuin. Mutta teorioita mahtuu maailmaan, ja siksi ideoin yhden lisää. En ole varma onko nelikenttää joku käyttänyt jo aikaisemmin näin, jos on niin laita vinkkiä, että voin tehdä asianmukaiset viittaukset.

Toiminnan nelikenttä

Tämän nelikentän nimi on Toiminnan nelikenttä. Ajatuksena tässä nelikentässä on, että yrityksellä, organisaatioilla tai jollain tuotteella on lähiajan tavoite tehdä jotain. Tässä nelikentässä organisaatio pyrkii vähentämään kuluja, kehittämään uutta, lisäämään tuloja tai lopettamaan toimintoja. Näitä toimenpiteitä yrityksessä ajattelemme jatkuvasti, joko jonkun tuotteen osalta tai koko yrityksen kohdalla. Mutta miten tällaista voisi hyödyntää? (Kuvio 1.)

Kuvio 1: Toiminnan nelikenttä

Yrityksen profilointi

Yksi mahdollisuus olisi profiloida yritys sen mukaan mihin nelikenttään yrityksen pääasiallinen toiminta sattuu. Näin toiminalle saadaan nimet ideoijat, panostajat, uudistajat ja luovuttajat. Nelikenttäänhän liittyy ainakin kaksi arvoa ja janojen vastakkaiset päät pitäisi olla toistensa vastakohtia. Onko kulujen vähentäjän vastakohta tulojen lisääjä. Tässä ajatuksessa tulojen lisääjä ei tarkoita vain toivetta, että tulot lisääntyvät. Vaan määrätietoista panostusta liikevaihdon tai kappalemäärien lisäämiseen. Silloin mitalin kääntöpuolella on yleensä kulujen lisääminen. Toiminnan lopettamisen vastakkainen puoli on luonnollisesti uuden kehittäminen. Tällaista nelikenttää voisi käyttää yritysten vertailuun. (Kuvio 2.)

Kuvio 2: Toiminnan profilointi

Yritysten vertailu

Yritykset, ja miksi ei myös tuotteet tai muut toiminnan osat, voisi arvottaa johonkin kohtaan nelikenttää. Yksi keino arvottamisessa voisi olla kysymällä mielipide, esim. merkkaamalla nelikenttään se kohta mihin vastaajan mielestä yritys tai toiminta kuuluu. Tai sitten kysytään arvo jokaiselta akselilta, jolloin leikkauskohta on parhaiten toimintaa kuvaava profiili. Ja lopuksi lasketaan vastuksista keskiarvo. Parhaimmillaan tällainen profilointi on silloin, kun näillä arvoilla luodaan esim. jonkin alueen yritysten yleinen profiili. Ja varsinkin silloin, jos voidaan verrata, miten profiili on muuttunut. (Kuvio 3.)

Kuvio 3: Arvon määrittely tai arvon laskeminen

Toimenpiteet

Jos olet jaksanut lukea tätä blogia tänne asti, niin sinulle on saattanut nousta kysymys, että mitä sitten. Kun yritys, toiminta tai tuote profiloituu johonkin nelikenttään, tarkoittaa se jotain toimenpiteitä. Tässä kuviossa on lisätty joitain toimenpiteitä nelikenttiin, mutta noita toimenpiteitä voi olla enemmänkin. Esim. panostaja kentässä uuden tuotteen lanseerauksen lisäksi voi olla uuden verkkoalustan rakentaminen tai jakeluverkoston laajentaminen jne. (Kuvio 4.)

Kuvio 4: Profiilin toimenpiteet

Visualisointi pelkistää

Tärkeäähän tässäkin nelikentässä on ajatusten visualisointi. Pitkät puheet helposti puuduttavat kuulijat eikä viesti välttämättä mene perille, mutta kuvioilla saa viestin helposti ymmärrettäväksi. Toinen tärkeä tavoite näillä visualisoinneilla on se, että ajatus saadaan pelkistettyä yksinkertaiseen muotoon. Jos se ei onnistu, pitää miettiä onko ajatus vielä raakile käyttöön, koska siitä pitää pystyä juontamaan mm. markkinointi ja muu viestintä.

Scroll to Top